Menta Life coaching

Menta Life coaching

Az indulatok átszínezik a gondolatokat

Konfliktuskezelés 8 pontban

2015. október 14. - Menta Life coaching

Valahogy a konfliktus szóról nekem korábban mindig valami rossz jutott eszembe. Talán erre lettünk szocializálva a filmek, a színdarabok által, hogy ajjaj vita van, az csak rossz lehet. Vitában kiabálni szoktak az emberek, megsértődni egymásra, duzzogni, tálcát törni, kivetkőzve önmagunkból. Legalábbis filmeken …A való életben nem kell ilyen “látványos”, de hosszú távon nem hatásos eszközökhöz folyamodnod, sőt a konfliktusban is lehetsz önmagad anélkül, hogy drámai nagyjelenetet produkálnál. Eldöntheted, hogy hogy akarod képviselni az érdekeidet és mi az a határ , amit már magad miatt nem lépsz át.

 

Hogyan képviseljük magunkat hatékonyan egy párkapcsolati konfliktushelyzetben?

 

1. Először is ne ijedj meg, képviselheted az érdekeidet intelligens, higgadt módon is.
Sőt, ha elönti a düh az agyadat, akkor mennyi esély van, hogy konstruktív megoldás születik?Ha nagyon dühös vagy,akkor jobb, ha inkább teszel egy sétát, kiszellőzteted az agyad,futsz egyet, mielőtt bármi meggondolatlanságot mondanál vagy tennél.

2. Másodszor, ne minősítsd a másik felet. Ha valami, akkor ez biztos nem visz előrébb. Fordítsuk csak meg a helyzetet. Te akarnál kompromisszumot kötni bármiben is, ha előtte lehordtak a sárga földig?Persze, hogy nem. Szóval semmi olyat ne mondj, hogy “te ilyen meg olyan szemétláda vagy stb” .Ha mégis így tennél, tudd, te vágtad el magad a kommunikációs köldökzsinórt.

3. Az indulatok átszinezik a gondolatokat. Képzeld el ugyanazt a mondatot indulattal és higgadtan elmondva. pl. “Miért nem figyelsz rám?” nem egészen másként hangzik?


4.
Nem jó megoldás a probléma  szőnyeg alá söprése. Ideiglenesen úgy érezheted, hogy könnyebb, de hosszú távon egyszer úgyis borul a bili és akkor már sokkal nehezebb lesz. Ilyenkor szokott az történni, hogy az illető felhoz egy fél évvel,évvel ezelőtti helyzetet, amire a másik fél nem is emlékszik. A konfliktust időben kell rendezni, különben csak mélyül. Minél hosszabb ideig van halogatva,annál mélyebbre megy, annyi bizonyos, hogy a tüske  jobban benne marad az emberben.

5.  Amikor megosztod a másik féllel a problémádat, (mivel kiikszeltük a másik minősítését)így marad, hogy E/1-ben mondd el, te hogy élted meg, mi bántott a konkrét helyzetben.Megint ne a másikról beszélj,hanem magadról. Pl.”Rosszul esett, hogy nem hívtál vissza, holott többször is kerestelek. Ezzel azt érzékelteted velem, hogy nem vagyok elég fontos számodra.”

6. Végül kérésként fogalmazd meg, mi az, amit szeretnél. Pl.”Szeretnélek megkérni, hogy ha legközelebb hívlak, még aznap hívj vissza.”.


7. A konfliktus nem harc. Ne a másik fél legyőzése legyen a cél, hanem az, hogy egy mindkettőtöknek elfogadható megoldás szülessen és tovább tudjatok lépni, tanulván az esetből.

 

8. Tiszteld a másik felet a párkapcsolatban, még ha veszekedtek is és nem értetek egyet.

Még a harcművészetekben is tisztelik az ellenfelet, a párkapcsolat pedig főleg nem hadszintér.


Egy párkapcsolatban, de bármilyen emberi kapcsolatban mindig ki kell fejleszteni egy közös konfliktusmegoldási stratégiát, készséget , hogy ha működtetni akarjátok hosszú távon a kapcsolatot. Lehet, hogy nem elsőre fog menni, de mindenképpen ki kell fejleszteni egy olyan bizalmi helyzetet, amiben lehet őszintén beszélni,hallgatni és a másik megbántása nélkül konfliktust kezelni.

A fenti illusztrációért köszönet Beke Mátyásnak.

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching