Menta Life coaching

Menta Life coaching

9 jele, ha pszichopatával dolgozol együtt

2015. december 02. - Menta Life coaching

Andrew Faas, két kanadai kiskereskedelmi cég egykori felsővezetője jött rá a következőkre, mikor feljelentette korrupt kollégáját és következésképpen feltörték az emailjét és telefonját, sőt még anonim halálos fenyegetéseket is kapott.- írja az Independent Magazin.

39dedee8022cc28dfa3ac80c5f7b114d.jpg

Azért, hogy segítsen másoknak elkerülni hasonló fizikai és pszichológiai következményeket, írta meg könyvét, A zsarnok csapdájában címmel, amelyben azt hangsúlyozza, hogy a felsővezetőknek kötelezővé kellene tenni a pszichológiai tesztet kinevezésük előtt.

Mit vizsgálna ez a teszt? Robert Hare közismert pszichológus 20 a pszichopatákra jellemző személyiségjegyet azonosított be és ezt viszgálja a teszt. Persze nem feltétlen kell minden személyiségjegynek igaznak lennie az illetőre, ha már pár jellemző rá, akkor biztosra veheted, pszichopata kollégád vagy főnököd van.

 

Íme a 9 ismertetőjele, ha pszichopatával dolgozol együtt:

1. Szadista szándék

“Egy pszichopata leginkább félelmen, nem pedig tiszteleten keresztül motivál másokat. Nem építeni, hanem rombolni akar. Ez az egyik alapvető jellemző, amely megkülönbözteti a pszichopatát a pusztán erős főnöktől vagy munkatárstól.”- mondja Fays.

 

2. Jó az önmarketingük, a felszínen nagyon sármosak, vonzóak


A pszichopaták mesterei az önmarketingnek. Kiváló beszélgetőpartnerek, szellemesen vágnak vissza és nem túl valószínű, de meggyőző történetekkel jó színben tüntetik fel magukat.- írja Hare a PsychologyToday.com-on. Ha ilyen vonzerővel szembetalálkozol, azt hiheted, egy lebilincselő személyiséggel van dolgod.

 

3. Nagyon nagyra tartják magukat


Úgy, mint a paraziták a pszichopaták az univerzum központjának tekintik magukat. Ők         

olyan fontosak önmaguk számára, hogy azt hiszik, a normál társadalmi szabályok rájuk
nem vonatkoznak.- írja Hare. “Nem arról van szó, hogy nem követem a törvényt.    
“-mondja Hare egyik kutatási alanya. “A saját törvényeimet követem, amelyeket soha    

nem szegek meg.”

4. Kóros hazudozók


Csakúgy mint Pinocchio, ha elkezd hazudni, nem tudja és nem is akarja abbahagyni.  A

normál emberekkel ellentétben, nem érdekli őket , ha rajtakapják, tovább hazudnak, hogy  

leplezzék a korábbi hazugságokat.

pinocchio.jpg

5. Élősködő életmódot folytatnak

A zsarnokok egyetlen célt tartanak szem előtt: csak és kizárólag önmagukra gondolnak és arra, amit meg akarnak valósítani másokra való tekintet nélkül, úgy mint a paraziták.

A pszichopaták azt csinálnak,amit csak akarnak, mert olyannyira túlértékelik magukat, hogy azt gondolják a normál szabályok rájuk nem vonatkoznak.

“Hidegen hagyja őket minden kritika, amely arra vonatkozik, hogyan élik az életüket."

 

6. Dörzsöltek és manipulatívak


Faas szerint a pszichopaták 3 dolog mesterei: manipuláció, terelés és csalás, ezek tartják őket életben.
“Hajlamosak önmagukat fényezni, ha valami jól megy, ha viszont nem éppen jól alakulnak a dolgok, akkor bűnbakot keresnek ,akit befeketíthetnek és vádolhatnak.”


7. Gyerekkori viselkedési problémák

 

Faas szerint a munkahelyi zsarnokok legnagyobb valószínűség szerint már a játszótéren is ilyenek voltak és ezt vitték tovább az iskolai környezetbe is.

A gyerekkori megjelenése a viselkedésben: a folyamatos hazudozás, csalás,lopás,gyújtogatás,iskolakerülés,birtokháborítás,vandalizmus,valamint az idő előtti szexualitás.-írja Hare. Sok gyerek mutat hasonló viselkedésjegyeket- mondja Hare- de a pszichopaták sokkal gyakrabban és sokkal komolyabb szinten.

 

8. Nincs lelkiismeret-furdalás, nincs bűntudat

 

Nem törődnek a cselekedeteik következményeivel, nem számít, milyen hátrányosan befolyásolja az mások életét. Rendkívüli tehetséggel tudják ésszerűvé tenni viselkedésük okát.-írja  Hare a PsychologyToday.com oldalon. A pszichopata akkor is, ha saját barátait, családját sérti meg, jellemzően csak hárít, kifogásokat gyárt vagy teljes erőbedobással tagad.

Hare emlékszik egyik vizsgált alanyára, aki megkéselt valakit, ennek ellenére jobban sajnálta önmagát, ezt mondta: ”Ő kórházban töltött pár hónapot, de én itt rohadok.”

 

9. A hosszú távú céljaik nem megvalósíthatóak

 

Habár a pszichopaták küzdenek azért, hogy elérjék grandiózus céljaikat, mégis rossz tervezők, mert azt várják el másoktól, hogy felnőjenek a lehetetlen küldetéshez.- írja Hare.

“Habár a feladatot lehetetlen megcsinálni, a pszichopaták korlátolt nézőpontja szerint az egy racionális, ésszerű cél.”- mondja Faas.

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching