Menta Life coaching

Menta Life coaching

Az önbizalomhiány 5 árulkodó jele

2016. április 21. - Menta Life coaching

Van, aki egész életében küzd az önbizalom-kérdéssel, van, aki csak bizonyos életperiódusban, annyi bizonyos, hogy ez minden területre kihathat, a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, a munkára, karrierre, baráti kapcsolatokra, ezért is fontos, hogy foglalkozzunk vele, hogy építsük saját önbizalmunkat.

 

Mik az alacsony önértékelés árulkodó jelei?

1., Ha elérhetetlen mércével méred magad.

 

A túlzott perfekcionizmus azt eredményezi, hogy sosem leszel elégedett magaddal és mindig kevésnek fogod érezni magad. Ez bizonyos szintig, amíg motivál, lehet jó, de amikor már az önbizalmad rovására megy, akkor jobb elengedni a magaddal szemben támasztott túl magas elvárásokat.Például ha énekelsz, ne hasonlítsd magad Whitney Houstonhoz, mert belőle (is) csak egy volt és hozzá képest mindenki amatőr. Kár lenne elvenni bármilyen ambíciód ebből az okból. Vagy egy hétköznapibb példát véve: a szomszéd gyerekei milyen szófogadóak, ők biztos sokkal jobb szülők, mint én. A jó megoldás ilyenkor,hogy elég jó szülőnek vagy az első példa esetén elég jó énekesnek akarj lenni. Ne tegyük tönkre saját életünket azzal, hogy túl magas lécet akarunk megugrani.

 

2. A legrosszabb tulajdonságodat más legjobbjával hasonlítod össze.

 

Nagyon gyakori hiba! Másban csak az erőt látod, magadban csak a gyengeséget. Megoldás: Próbáld meglátni magadban az erősségeidet! Ehhez kell önismeret persze.

3. A motivációd leépülése.

Amikor  azt érzed, nem fektetsz már magadba, pl.a jóllétedbe vagy a fejlődésedbe, továbbképzésedbe, jövődbe, mert minek. Felesleges. Ha nem látod magadban a perspektívát, akkor milyen jövőre számíthatsz? Ha nem látod magadban a lehetőségeket, a vágyakat, akkor milyen életed is lesz?Hogyan is legyen önbizalmad, ha nem állítod magad új feladatok, új kihívások elé?Hogy fog megmérettetni az önbizalmad, ha otthon ülsz és nem teszel semmit magadért?Az önbizalmad csak akkor fog épülni, ha elindulsz, ha teszel magadért, ha bízol magadban és sikert úgy érhetsz el, ha új kihívásokat támasztasz magad elé, amiket sikerül elérned. A siker érzése építi az önmagunkba vetett hitet, az önbizalmat.

4. Ha nem kezdeményezel.

Ez szorosan összefügg az előző ponttal. Ha valaki fél a visszautasítástól, a kudarctól, az sosem fog új utakra lépni. Az én mottóm ilyenkor és azt szoktam magamban is mondani: “Derüljön ki!”

Jobban járok, ha kiderül, aminek ki kell,(még akkor is ha rossz lenne) minthogy bele sem kezdek valamibe, mert félek.Nem?

5. Ha lábtörlővé válsz.

Jó példa erre a párkapcsolat. Az önbizalomvesztés jele, ha nem mersz szembehelyezkedni pároddal és kiállni magadért, hanem fejet hajtasz és szép lassan lábtörlővé vagy ahogy mondani szokták papuccsá válsz. Ezt az embertípust azonban mások nem szokták tisztelni. Innen is látni, hogy mások tisztelete onnan ered, hogy te mennyire tiszteled magad.



Ha kiváncsi vagy, hogyan fejleszthető önbizalmad, hamarosan induló workshopunkon kiderül. Részletek később.

Ha személyes vagy skype-os életvezetési konzultációt szeretnél, írj az evabeke.contact@gmail.com-ra.

 

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching