Menta Life coaching

Menta Life coaching

4 tévhit a coachingról és annak cáfolatai

Miért ne tarts a coachingtól?

2017. október 31. - Menta Life coaching

 

Nagyon sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mi is az a coaching. Amit nem ismerünk, attól általában tartózkodunk, félünk és nem merünk belevágni. Holott lehet, hogy pont egy jó lehetőséget szalasztunk el vele, pont az elakadásunkból segítene ki és tovább a megoldáshoz vezető úton. A tévhitek elkerülése végett megpróbálom összefoglalni, miért nem kell tartani a coaching folyamattól, ugyanakkor miért érdemes belevágni.

Tévhitek:

 

1. ”Majd jó hosszú ideig el fog tartani.”-

Nem igaz! A coaching folyamat általában min.3 max 8 ülésből áll, így maximum 3 hónappal számolhatsz, addig általában megoldódik a problémád, feltéve ha aktívan részt veszel és megteszed a konkrét lépéseket a célod felé. Szóval rajtad múlik.

 

2.“ Jó sokba fog ez kerülni.”  

Persze, mindenkinek magának kell eldönteni, mi fér bele a keretébe. Átlagban egy life coaching ülés 10000ft (van akinél 15),business coaching ülés is kb.15000Ft-tól indul. (20, akár 30ezer ft is lehet alkalmanként) De ha csak a life coaching ülésből indulunk ki, számolunk 8 alkalommal leghosszabb esetben, mondjuk 80ezer ft.-tal kalkulálunk. Kérdés, ha a folyamattól rendbe jön a házasságod, akkor az nem ér meg neked 80ezer forintot?Hidd el, a válás az ezerszer többe fog kerülni. Ha ebből a szempontból nézed, akkor mennyit ér meg neked a házasságod vagy a magánéleted, karriered alakulása?

 

3. ” Majd a coach megmondja, mit tegyek.”
Tévhit! A coach mindent megtesz érted, de semmit nem tesz meg helyetted. A coach nem ad tanácsot, viszont olyan kérdéseket tesz fel neked, amin lehet soha nem gondolkodtál el, amik a megoldásra irányulnak, a megoldáshoz visznek közelebb és olyan eszközöket, házi feladatokat ad neked, amelyek elősegítik, hogy képes legyél megfogalmazni, mi a célod és az ehhez vezető lépéseken végigmenni.


4.”Nem vagyok beteg, nem kell nekem segítség.”

Tévhit! A coaching kimondottan egészséges embereknek szól, akik azonban életük bizonyos területén, bizonyos pontján elakadtak, vagy ugyanazokat a köröket róják, de szeretnének tenni magukért, szeretnének tisztábban látni, van bátorságuk változtatni és menni előre a céljuk felé. Pontosan olyan aktív embereknek szól, akik képesek változtatni sorsukon, de talán a “hogyan”-ban egy coach tud méltó támaszuk lenni.

A másik érv a coaching mellett, hogy a legtöbb coachnak is van coacha. Hiszen saját maga számára is a legjobb segítő módszernek ezt tartja, ebben hisz.

 

Összefoglalva sokkal több mindent kaphatsz a coaching üléstől, mint remélted. A tisztánlátást egy zűrzavaros kusza élethelyzetben, a magabiztosságot és józanságot egy komoly döntés során vagy más szóval a döntésképességet egy nehéz helyzetben, a kiutat egy elakadásból, a házasságodba vagy munkádba való belefásulásod megelőzését.

 

Mindezeket nehéz mérni, de ha a végén úgy érzed, hogy a lehető legjobbat hoztad ki magadból és az előtted álló kihívásból, ha a végén elégedettnek érzed magad, ha sikerült újraálmodni önmagad, akkor nem megérte a coaching ülés?

 

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching