Menta Life coaching

Menta Life coaching

Nem sikerült megtanulnod angolul? Motiváció nyelvi coachtól.

2017. november 05. - Menta Life coaching

Nagyon sokan szeretnének megtanulni angolul vagy németül, de valahogy nem jött össze eddig és úgy érzik, lemaradtak a kortársaikkal szemben, lassan a saját gyerekükkel szemben is, magyarul úgy érzik, már rajtuk kívül mindenki tud angolul/németül,csak ők nem. Az idő is telik, már a memória sem a régi, ráadásul munka mellett nem marad sem idő, sem energia rá. Mit lehet akkor tenni? Pár ötlet nyelvi coachtól.

Coachként 10 éves nyelvtanári tapasztalattal sok ilyen esettel találkozom. Van, aki már-már frusztráltnak érzi magát emiatt, vagy éppen amiatt, hogy már hányszor neki kezdett, feladta és már nem tudja “felszívni” magát újból, vagy cikinek érzi, ront az önbizalmán, kisebbségi érzése lesz ettől.

És itt jön be a coaching és az, amivel foglalkozom, a coaching és a nyelvtanulás kombinálása, hogy itt már nem lehet külön kezelni az embert és a tananyagot és ugyanazt a tanítási sémát ráhúzni mindenkire, hanem sokkal személyre szabottan kell foglalkozni az illetővel és megláttatni, hogy teljesen természetes elakadásokkal küzd, sokan vannak így és lehet új lendületet találni sok-sok elakadás után is.

 

A másik fontos pont az idő. Vicces volt, mikor valaki úgy keresett meg, hogy nyelvet akar tanulni, de bevallja már az elején, hogy nem akar házit csinálni, a memóriája nem jó, nevekre is alig emlékszik, de jó lenne, ha társalgási szinten beszélne és nyelvvizsgázna.

Erre mindig azt mondom, hogyan akarunk kivenni valamiből eredményt, ha előtte nem fektetünk bele?

De azért van megoldás. Mindjárt rátérek.

Az tény, hogy a legjobban legkönnyebben azok tanulnak meg nyelveken, akik anyanyelvi környezetbe kerülnek, legalább 1 évet az adott nyelvterületen töltenek. Miért? Mert lépten-nyomon akarva- akaratlanul is “szembetalálkoznak” az idegen nyelvvel. A boltban, a munkában, az utcán, a postán, otthon, stb.
Tehát a gyakorlás szinte állandó.
Az élet szerves része.

Hogyan teremthetjük meg ezeket a feltételeket, ha történetesen nem külföldön élünk?

Vannak olyan apró trükkök, amivel napi szinten beiktathatod az életedbe az angolt/németet, anélkül hogy nagyobb megerőltetést igényelne. A lényeg, hogy ha minden nap egy kicsit integráljuk az életünkbe, akkor szinte észrevétlenül, plusz idő ráfordítás nélkül mégis tudunk fejlődni.

 

Mondok egy végtelenül egyszerű hétköznapi gyakorlatot.

 

Hányszor mész egy héten bevásárolni? Többször ugye? Élelmiszert, apróbb dolgokat. Írd a bevásárlólistádat mindig angolul/németül. A bevásárlólistát így is-úgy is össze kell írnod, miért nem ütsz mindjárt 2 legyet egy csapásra és írod le az idegen nyelven és ezzel is gyakorolsz. Amikor összeírod, azzal is ismételsz, esetleg megtanulsz egy-két új szót. Mikor a boltba érsz, ismét ránézel, végigolvasod többször a listát, odaérsz, megtalálod, megfogod, megnézed, és így a vizuális memóriádban is tárolod. Ez sok plusz időt nem igényel, viszont mégis beiktattad az életedbe a nyelvet aznap.

Persze ettől az egy feladattól még nyilván nem leszel perfekt angol, viszont sok kicsi sokra megy alapon ha minden napra beiktatsz egy pici ilyen feladatot, megvan a rendszeresség, akkor aktív marad a nyelvi készséged és nem akkor döbbensz rá, hogy elfelejtetted a nyelvet, amikor épp azonnal használni kellene, csak éppen egy szó sem jut eszedbe.


A nyelvi coaching folyamán megtaláljuk a számodra leghatékonyabb eszközöket és hogy a te napirendedbe hol tudnád belecsempészni az idegen nyelv használatát.

Nagyon fontos, hogy szokás alakuljon ki a nyelvtanulásból. Ha kb.4 hétig sikerül a tervedet betartani, akkor szokássá alakult és ez a legjobb, ha beépül a mindennapi rutinba az új nyelv.

 

A nyelvi coaching azonban nem csak erre jó, már jó középfokon beszélőknek is vannak olyan feladatok, amelyekkel akár önismeretüket tudják bővíteni vagy a karrier és egyéb életcéljuk felé tudnak haladni és ráadásul még az idegen nyelvet is gyakorolják mindeközben.

Nagyon fontos a motiváció. Tudatosítani, téged mi motivál. Hiszen ha ez megvan, ha meg tudod pontosan fogalmazni, akkor sokkal tovább leszel kitartó és nem adod fel a nyelvtanulást. Ha például kényszerként, szükséges rosszként éled meg a nyelvtanulást, akkor sose fogsz megtanulni, mert az agyad mindig tiltakozni fog ellene. Azonban ha megtalálod benne azt, amit szívesen csinálsz, ami élvezetes, akár szórakoztató, akkor biztosan sikereid lesznek benne.

A másik dolog, amit minap egy könyvben olvastam, hogy a nyelvtanulás az inkább olyan, mint a főzés tanulása, vagy az Internet használata, gyakorlatias dolog, készség szintű, nem olyan, mint a fizika vagy a történelem tanulása.Tehát inkább “user” legyél a nyelvből azaz a nyelv használója, mint sem “csak” "learner” azaz tanulója.

Ha további ötleteket szeretnél megtudni, kövess a facebook oldalamon.  

 

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching