Menta Life coaching

Menta Life coaching

Hogyan küzdjük le a téli levertséget?

Ne hagyd, hogy legyűrjön a téli depresszió. Tégy ellene!

2015. november 26. - Menta Life coaching

Amikor beköszönt a hideg, egyre kevesebb a napfény és munka után már csak sötétséget látunk, akkor óhatatlanul érezzük a közérzetünkön, hogy kedvetlenebbé válunk. Mivel ezen körülmények legalább 3-4 hónapig maradnak, ezért jó, ha minél gyorsabban kitalálunk valamit, hogy az év ezen része se menjen kárba, az év ezen részét is élvezni tudjuk.

Nézzünk pár apró trükköt, ami segíthet átvészelni a téli hónapokat.

1. Forró italok, ételek

 

Igyál meleg italokat( forró teát, kakaót), egyél főtt ételt és biztosítsd otthonodban is a kellemes hőmérsékletet. Az NHS (National Health Service) azaz a brit nemzeti egészségügyi szolgálat szerint felére tudod csökkenteni a levertségedet ezáltal.

2. Étkezz megfelelően!

  

Az egészséges táplálkozás segít abban, hogy mentálisan és pszichésen egészséges maradj. Télen azonban ne korlátozd csak salátákra az étkezést, egyél forró leveseket, pl. húslevest, ami nemcsak felmelegít, hanem tápanyagban gazdag is. Sokan, akik téli depresszióval küzdenek főleg  a szénhidrátokat kívánják. Egyél inkább a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket.(fekete retek, sütőtök, cékla, birsalma,téli alma, zellergumó, lilakáposzta,stb)

3. Biztosítsd a fényt.


Leginkább a természetes napfény hiányzik nekünk télen. Figyeljünk arra, hogy otthonunkban és munkahelyünkön lehetőleg ablak mellett üljünk és ha besötétedik, legyen kellő megvilágítás. Én a meleg fényű izzókat ajánlom, annak jobb a hangulata.
Érdekességképp írom, hogy lehet kapni olyan ébresztő órát, amely a beállított időpont előtt fél órával szépen fokozatosan egyre erősebb fényt bocsát ki, ezzel imitálva a napfelkeltét. Egyszóval ha van rá pénzünk, kímélő ébresztést is biztosíthatunk magunknak.

Pótolhatjuk a napfényt D-vitaminnal. Valamint hangulatosabbá tehetjük otthonunkat mécsesekkel, gyertyákkal, karácsonyi díszkivilágítással vagy akinek van, a kandalló fényével.rsz_1gyertya-mecses-dekoracio.jpg

 

4. Tanuljunk a norvégoktól!

Kari Leibowitz, a Stanford Egyetem PHd-s növendéke nemrégiben Norvégiában végzett kutatást. Azt próbálta megérteni, hogy hogy van az, hogy Norvégiában, ahol a téli hónapokban teljes a sötétség, azaz egyáltalán nem kel fel a nap, ott mégis összehasonlítva kevesebb a “téli depressziós.” Azt találta, hogy a norvégok pozitívabban gondolnak a télre, pozitív a beállítódásuk a télhez. Van egy mondásuk: “Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék.”

5. Maradj mozgásban!


Naponta sétálj egy órát. Még akkor is, ha nem tűnik túl vonzónak a csípős hidegben sétálni, az NHS szerint jót tesz. Másrészt a sportokat se feledd. Bár télen lustábbak vagyunk (és túl távoli a motiváció a bikini alak elérésére), közérzetünk javítása érdekében igenis fontos, mivel boldogsághormont termel.

 

6. Ne zárkózz be!

Találkozz a barátaiddal, szervezz programokat (pl . korcsolyázás, mozizás, közös főzés, hóember építés,szánkózás,karácsonyi vásárlátogatás, stb). Az elszigetelődés fokozhatja a rosszkedvet. Ellenben ha társaságban vagy, számos közös élményt szerezhetsz, amitől jó kedvre derülsz. Gyerünk, kezdd el már most szervezni!
5f0de95d30e7ea8236fa9dd2e6b483b5.jpg

Nézd a tél jó oldalát! 

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching