Menta Life coaching

Menta Life coaching

Hogyan kerüld el a karácsonyi kiborulást? Íme pár fontos tipp!

2016. december 22. - Menta Life coaching

 

Itt vannak az ünnepek, végkimerülésig hajtottuk magunkat a munkahelyen, szabadidőnkben pedig egymás után jártuk be a bevásárlóközpontokat kétségbeesetten ajándékokért....(már ha van erre büdzsé, mert azért ma Magyarországon nagyon sokan sajnos nem engedhetik meg ezt maguknak.)

Ez után jön a nagytakarítás, ha még nem esnénk össze, a nagy bevásárlás, a készülődés, a gigafőzés...majd megérdemelten eshetünk össze a fa alatt egy kisebb burnout-tal...Jól ráhangolódtunk a karácsonyra!


tired-shoppers.jpg

Nem is csoda, hogy nem könnyű ezek után rátalálni a karácsony igazi ízére és meghittségére. Ilyenkor a fáradtság sajnos pont nem a jó oldalunkat hozza ki, hanem a türelmetlenséget, a tapintatlanságot és azt a bizonyos “most már mindenki hagyjon békén, hadd szusszanjak végre” érzést. Na ilyenkor érkezik is már a rokonság, akik több száz vagy akár több ezer kilométert tettek meg, hogy végre láthassanak...de ilyen állapotban?

Türelem!

 

A fenti okokból kifolyólag tehát fokozott türelemmel legyünk egymás iránt, én ki is adnám a vörös riasztást türelemből. Általában a korábban szőnyeg alá söpört problémák karácsonykor könnyen robbanhatnak, vagy ilyenkor szokott előfordulni, hogy türelmetlenségből odamondanak egymásnak olyan dolgokat is az emberek, amiket nem is úgy gondoltak. Kieresztik a fáradt gőzt, azt a feszültséget, ami rájuk rakódott a felpörgetett december utolsó heteiben...Ez ideáig rendben is van, de pont arra, akit a legjobban szeretnek?

Ezért azt javasolnám, a stressz levezetésére inkább valami sportot használjunk. Iktassunk be egy kis cardio testmozgást.(futás,kocogás,úszás,foci...)Ha ez nem megoldható, akkor sétáljunk egy nagyot a ház körül, szellőztessük ki a fejünket, ha már túl nagy a feszültség.

Legyünk tapintattal rokonaink, barátaink felé!

Például ha hosszú ideje szingli az ismerősünk, ne azzal kezdjük, hogy “na, van már valaki a láthatáron?” Mert ezzel lehet tőrt döfünk egyenesen a másik szívébe, anélkül hogy tudnánk róla.

Ne indítsunk kellemetlen kérdéssel. 

Használd a humorod!

Nem kell mindent komolyan venni, a humor megkönnyítheti a családi összejöveteleket is és elveheti az élét  egy -egy nekünk szánt kellemetlen mondatnak is, ha frappánsan, szellemesen reagálunk.

Azt nézd,  amid van, ne azt, amid nincs!

Ha arra fókuszálsz, hogy mid nincs, akkor mindig találsz majd olyat és mindig hiányérzettel fogsz küszködni és sohasem leszel boldog. Ellenben ha örülsz annak, amid van és azt próbálod értékelni, akkor az hálával tölti el a szíved és boldogsággal.

 

Töltődj!


Sokkal kedvesebbek, szerethetőbbek vagyunk, ha magunknak is adtunk. Szánjunk magunkra egy kicsi minőségi időt, amikor azt csinálunk, amit mi akarunk. Ez lehet pár perc, egy óra, fél vagy egész nap, kinek mennyi. De az az idő, rólad szóljon. Te ismered legjobban önmagad, mi szokott feltölteni, azt csináld. Ha ez éppen az, hogy a kedvenc zeneszámod teljes átéléssel végighallgatod,akkor pár perc alatt töltötted fel az energia-tankodat. Ha kell egy nagyobb séta, vagy egy nyugodt fürdő vagy éppen egy barátnős beszélgetés, akkor tedd azt. Ha rendben vagy magaddal,rendben leszel másokkal is. Érdemes tudatosan beépíteni a napodba, hetedbe ezt a magadra szánt minőségi időt.
 

Ne vedd természetesnek a több fogásos ételt!

11618259-large.jpg

 

Nagyon sokan természetesnek veszik, hogy a ház asszonya elkészíti a szokásos karácsonyi menüt és a sokféle süteményt. Nem minden háziasszony szeret főzni, de még ha szeret is, nem biztos, hogy reggeltől estig szívesen teszi. Viszont ha azt érzi, hogy ez kellő megbecsüléssel jár együtt, akkor sokkal szívesebben fog hozzálátni. Ezért dícsérjük meg, ismerjük el több órás konyhai munkáját, főztjét.

Egyébként pedig a közös főzésnek is összekovácsoló ereje van, tehát jót tesz, ha besegítünk.

Érdemes végiggondolni, mit jelent neked, személy szerint ez az ünnep. Találd meg benne, neked mi az, amitől szerethető lesz. Sokan túl is pörgik, és meg akarnak felelni túl magas elvárásoknak és pont ettől lesz csalódás az egész. Nem kell a tökéletességet hajszolni. Nem baj, ha ferde a fa, ha késnek a rokonok, ha odaég a sütemény, ha nem maradt idő a takarításra vagy ha egyáltalán nem is sikerült fát venni. Nem a világ vége. Ez csak karácsony.

Kellemes stresszmentes, békés, boldog ünnepeket kívánok!

 

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching