Menta Life coaching

Menta Life coaching

Nők vezető beosztásban?

Mit kezd egy férfi az erős nővel?

2017. március 07. - Menta Life coaching

 

Nőnap alkalmából női témával kapcsolatosan akartam írni és mivel a nők helyzete, elfogadása főleg vezető beosztásban még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, ezért érdemes róla írni, beszélni.

 

Bár jómagam szerencsére nem igazán tapasztaltam, viszont több magas pozícióban lévő hölgytől hallottam konkrét történeteket, hogy a férfiak egy része( tisztelet a kivételnek) még mindig nem tud mit kezdeni azzal, hogy éppenséggel egy nővel kell tárgyalnia és zavarában vagy lehet, hogy észre sem veszi, de megsérti a nőt. Sokszor már az önmagában sértő lehet egy sikeres nő szemszögéből, hogy annak ellenére, hogy lehet, hogy többet tett már le az asztalra, mint a férfi tárgyalópartner, egyszerűen nem veszik komolyan. Például nem nyújt neki kezet, csak a nő csapatában lévő férfikollégákat üdvözli, nem hozzá beszél, hanem a kollégáihoz, holott ő lenne a fő tárgyalópartner. Vagy a férfi nem beszél a konkrét üzleti témáról, hanem tesz egy megjegyzést, hogy “gondolom, maga nem tud főzni…”mire a nő felel: “Dehogynem.”És még tovább folytatja a férfi: “És azt megeszi valaki?”  Na ez azért már sok szerintem…és ez valós történet, amit egy cégvezető hölgytől személyesen hallottam.

Az szokott a legfelháborítóbb lenni a nőknek, hogy nem tekintik egyenrangúnak, holott egy nőnek, ahhoz hogy vezető beosztásig egyáltalán eljusson, többet is kell teljesítenie. És hiába vívta mondjuk ki magának a magasabb pozíciót, mégis újból és újból bizonyítania kell vagy el kell magát fogadtatnia, mert még mindig férfiak által dominált ez a környezet.

A férfiak által uralt üzleti környezetben ahhoz, hogy egy nőt komolyan vegyenek, határozottnak kell lenni és általában a nők keménnyé is válnak. És itt van éppen az a pont, amiért szintén megkapják a kritikát, hogy ha túl sikeresek, túl magabiztosak, túl határozottak, akkor már férfiasak...Na ez a nem szép… a nő igyekszik ugyanolyan szinten teljesíteni, mint a férfiak, bizonyítja, hogy képes rá, és akkor nemhogy tisztelet nem jár, de még meg is kapja, hogy elférfiasodott..

 

A klasszikus női erények, mint például érzékenység, empátia, finomság nem feltétlenül előnyös az üzleti életben, ezért a nők mivel alkalmazkodnak az adott helyzethez, háttérbe szorítják ezen képességeiket ebben a körben. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a tulajdonságaik elvesztek, csak lehet, hogy otthon kapnak hangsúlyt, ott éli meg a nőiesség ezen formáit. Ha ez nem így történik, akkor persze van arra is példa, hogy valóban érzéketlenné, tapintatlanná válik a nő és ez valóban visszatetsző szokott lenni a férfiak szemében.Ezektől a nőktől szoktak általában félni a férfiak, mert mellettük nehéz férfinak lenni, pontosabban egy ilyen nő egy magánál gyengébb férfival nem tud mit kezdeni és a férfinak is frusztráló tud lenni, ha a nő jobban teljesít. Ez a kombináció párkapcsolatban csak akkor tud működni, ha a férfi önértékelése és önbizalma a helyén van vagyis nem a nőtől függ. Amelyik férfinak az önbecsülése helyén van, az nem a nőhöz mérten fogja meghatározni önmagát, az a férfi tud örülni a nő sikereinek és értékeli a teljesítményét.

Nagyon sok női betegség mögött vagy szimplán a szokványosnál erősebb menstruációs görcs is a nőiség hétköznapokban való megélésének hiánya miatt jön létre. Magyarul azoknál a nőknél, akik kevésbé tudják megélni a nőiességüket, mert keményebben kell fellépniük, azoknál valamilyen formában a testük jelzi hatványozottabban, hogy figyelj csak, attól még te nő vagy!


A test mindig jelzi, ha valamerre felborul a természetes egyensúly, így van ez a nőiséggel kapcsolatban is.

Az, hogy ki mennyire ad hangsúlyt a női mivoltának a hétköznapokban egyénfüggő, mindenesetre a vezető pozícióban lévő nőknek talán jobban oda kell figyelni az arányokra vagy határokra, hogy mikor és meddig legyen nőies.

Minden egyes sikeres nő, aki kivívja a nők tiszteletét magasabb körökben, az valahol a jövő lány generációjáért is teszi, hiszen a saját lányai esélyeit, boldogulását könnyíti meg a jövőben és a nők presztizsét növeli. Mindemellett kiemelném, hogy szerencsére azért vannak olyan férfiak, akik elismeréssel és tisztelettel adóznak a női nem iránt. Az volna a jó, ha ők is ezt tudnák továbbadni a férfiak körében, hiszen sokszor az sokkal hatásosabb, ha egy férfi nyilatkozik elismerően nőkről férfi társaságban. Gyakran ez is működik legjobban, ha egy nőt egy férfi üzleti partner vagy kolléga mutat be egy férfiakból álló társaságnak, vagy kísér el tárgyalásra, vagy üzletileg társulnak, ebben a felállásban jobban és sokkal könnyebben adnak hitelt egy nőnek és fogadják el például.

Így nőnap alkalmából ünnepeljük a nőket és ünnepeljük azokat a férfiakat is, akik becsülik a nőket.
Hiszen valahogy ez az egész csak így működik..
 

Ha nőként kihívásokkal küzdesz, szeretnél hatékonyabb vezető lenni, hatékonyabban képviselni önmagad, önérvényesíteni vagy jobban kommunikálni, konfliktust kezelni, vagy nem tudod, hogyan, de változást szeretnél a karrieredben, vagy felborult a munka-magánélet egyensúlya vagy éppen jobb csoportvezető akarsz lenni, keress a facebook oldalamon ( https://www.facebook.com/Menta-Life-coaching-456802224502653/) vagy írj az eva.beke@komplexmenedzsment.hu oldalra. Szívesen küldök ingyenes tájékoztatót a coachingról és ha kérdésed van, válaszolok.

 

süti beállítások módosítása
Menta Life coaching